Sklenice na koňak KOULE
Související produkty
Detailní popis produktu
Ručně foukaná sklenice na brendy KOULE
Ručně foukaná křišťálová číše na nízké stopce je velmi lehká a elegantní, vhodná třeba i jako dárek. Hodí se především na brandy nebo koňak, který si díky jejímu tvaru vychutnáte s uvolněním plné chuti i vůně a jistě oceníte i jiskřivý odstín nápoje v čirém skle. Brandy je jeden z nejstarších destilátů na světě. Mezi vysoce kvalitní brandy patří třeba francouzský koňak, řecká Metaxa i arménský Ararat.
Unikátní sklenice na brandy
Brandy je vlastně vínovice neboli pálenka z vinných hroznů. Slovo brandy pochází z holandského brandewijn, v překladu pálené víno. Nejznámějším typem brandy je koňak neboli cognac, ale existuje i mnoho jiných druhů brandy. Slovo koňak je často nesprávně používáno jako synonymum pro brandy. Brandy je však většinou směsí různých ročníků a mícháním s dalšími ingrediencemi se do ní vytáhnou skryté chutě jednotlivých složek. Ve městě Cognac se třeba pije jako aperitiv koňak s tonikem.
Vychutnejte si brandy z českého křišťálu
Kvalitní brandy či koňak se většinou pijí samotné, při pokojové teplotě, ideálně 19 °C. Nepoužívejte techniku nahřívání sklenice plamenem svíčky, jinak dojde k rychlému uvolňování aromat. Postačí teplo dlaně, jemné zakroužení skleničkou a pomalé vychutnávání. Pokud přidáte kapku vody, uvolní se ovocná aromata, proto se často pije brandy s ledem. Použijte co největší kostky ledu, protože menší kostky rychleji tají a drink by naředily až příliš. Mladší brandy a koňaky se výborně hodí do míchaných drinků. Na koňaku jsou postaveny klasické koktejly jako Side Car, Sazerac nebo třeba French Connection.
Skleničky na brandy
Nižší kulaté sklenice na krátké stopce se používají na pití brandy a koňaku. Těmto sklenicím se také říká koňakové sklenice. Stopka však neslouží k držení sklenky. Sklenička se drží v dlani, aby se brandy zahřívala. Většina brandy obsahuje 40 % až 50 % alkoholu. Zráním v sudu se obsah alkoholu postupně snižuje, protože se alkohol odpařuje rychleji než voda. Tento velmi pomalý proces sníží obsah ze 70 % alkoholu na požadovaných 40 % až 50 %, ale trvá to desítky let. Brandy se proto před stáčením do lahví často ředí vodou a někdy se míchá více druhů dohromady.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.